Досліджуючи історію – пізнаємо себе

Історія нашого краю багата на постаті, думки, ідеї та справи яких важко переоцінити. Такі люди привносили разом зі своїм прогресивним поступом у нашу землю зміни, які ділили життєпис краю на «до» і «після». Зазнавали при цьому гноблення від влади, терпіли багаторічне забуття, вислуховували несправедливі оцінки заздрісників, не чекаючи на віддалений справедливий суд – суд Часу. Бо ж лише з плином років діяння цих великих людей оцінені нащадками по праву їхньої величі, а шляхи, ними проторовані, не заростуть віднині бур’яном людської пам’яті. Одним з таких людей був А. Корвацький.

…Якщо спитати містян про родзинки, які відрізняють нашу землю від усіх інших, що ми почуємо у відповідь скоріше за все? Черешня, питна чиста вода, море, сприятливий лагідний клімат, високі тополі, зелень дерев. Якщо ми хочемо й надалі мати змогу називати у якості «родзинок» саме такі, природні та екологічні риси краю, треба замислитися вже зараз.

Культура екофрендлі у цивілізованих країнах виникла на противагу культурі споживання, яка сповідує безсистемне накопичення матеріальних благ, безперервний потік виробництва нікому, по суті, не потрібних речей, використання у виробництві технологій, які максимально продуктивні у виробничому циклі, але при цьому загрожують своїм існуванням навколишньому середовищу.

Саме такі, на перший погляд несумісні явища, – діяльність лікаря, садівника А. Корвацького та культуру екофрендлі – досліджував в творчій роботі здобувач освіти першого курсу групи 12 Чупрун Віталій разом із історикинею Шергановою Ольгою Анатоліївною. З 16 грудня до 25 лютого 2021 року було проведено ХХ Всеукраїнський конкурс учнівської творчості у номінації «Історія України та державотворення». 23 роботи зі всіх куточків України було надіслано на конкурс.

Робота, яка представляла наш навчальний заклад, виборола ІІ місце в області та ІІІ місце у всеукраїнському заліку, ставши гідним презентантом наукових надбань нашого центру. Віталій, попри свій юний вік, із зацікавленням й ентузіазмом поринув у світ минувшини, брав інтерв’ю, фотографував, проводив конференції, налагоджував колаборації зі школою № 16. Такий досвід – найцінніший внесок у власний розвиток, запорука подальшого творчого пошуку та зростання!

Наснаги та майбутніх перемог!

Заступник директора з ВР                                                                             Л. ДОРОХОВА

 

Поділитися через:

Коментуйте першим

Залиште свій коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*