Науково-практична конференція “Україна очима молоді”

НАШІ ЮНІ ДОСЛІДНИКИ

Учні залізничного корпусу ДНЗ «МБЦ ПТО» Яковлева Аліна, учениця І курсу з роботою на тему “Митцю не треба нагород, його судьба нагородила” (Ліна Костенко) в номінації «Історичне краєзнавство» (науковий керівник Чубун Людмила Олександрівна, викладач історії) та Галахова Ганна, учениця ІІІ курсу з роботою “Чи знаєте ви, що у Євгена Плужника було три життя?” в номінації «Українська література» (науковий керівник Черемісінова Юлія Леонідівна, викладач української мови та літератури) 18 квітня 2018 року на високому рівні захистили науково-дослідні роботи (набрали 35 і 31 бал відповідно із можливих 40), взявши участь у ІІ науково-практичній конференції учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області «Україна очима молоді».

Варто зазначити, що виступ на конференції із презентацією своєї роботи – це підсумковий етап, якому передував етап попередньої експертизи науково-дослідних робіт, який наші учениці впевнено подолали.  Мета конференції – виявлення обдарованої учнівської молоді, реалізації набутих ними здібностей, стимулювання потреби у творчому оволодінні знаннями, активізації навчально-пізнавальної діяльності. В конференції взяли участь 32 учня із 23 закладів області.

Робота Яковлевої Аліни присвячена Зінаїді Іванівні Кривошей – відомій в Мелітополі, і не тільки в Мелітополі, чудовій людині, талановитому керівнику ансамблю бандуристів «Джерела», почесному  громадянину  м.Мелітополя  і  Заслуженому працівнику  культури України.

З. Кривошей – в тепер уже далекі часи русифікації – вирішила показати всім велич української музики, красу українського слова, джерельність звуків бандури, відкрити Україну невідому, зацікавити її сивою героїчною і трагічною історією та збагнути українську душу і, зрештою, закохатися в неї. Таку долю вона вона вибрала для себе.

Вже 44 роки З. І. Кривошей керує самодіяльним ансамблем бандуристів «Джерела». На концерті на честь 40-річчя  ансамблю  та 70- річчя   З.І.Кривошей один з глядачів сказав, що «її колектив – чисте  джерело українського мистецтва, творчості,  джерело всього  доброго та щирого, що може бути у людей.  А живиться він енергетикою Зінаїди Іванівни».

Ми слухали записи пісень, дивились презентацію і відчували, як тихо, проникливо  дзвенять струни бандури і чари мелодії торкаються десь аж у глибині душі… Про що нам повідали струни: що життя – це пісня, що життя – це праця, що життя –це одвічна любов.

Галахова Ганна темою свого дослідження обрала аналіз життєвого і творчого шляху Євгена Павловича Плужника, якому у цьому році виповнюється 120 років з дня народження. Відображення філософських, естетичних, моральних переконань поета у його творчості є прикладом справжнього патріотизму та любові до рідної Батьківщини, що, на наш погляд, є дуже важливим для сучасної молоді. Ґрунтовне дослідження і аналіз ліричних творів Є. Плужника є актуальним, бо вони сповнені психологічних досліджень, вчать любові, спонукають до роздумів про матеріальне і духовне життя людини, мають велике значення для виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції.

Ми впевнені, що захід такого рівня не лише підтверджує належний рівень виконаних робіт, але й дає можливість учню-досліднику показати себе як промовця, розвиває навички ведення діалогу з аудиторією, виховує особистість, яка впевнено і толерантно доводить свої думки щодо актуальних тем сьогодення. Ми впевнені, що саме під час дискусії, яка відбувалась після кожного виступу, виробляється самостійність, вміння обґрунтовувати свої переконання та спростовувати хибні думки опонента, і найголовніше – учні навчаються мистецтву аргументованої полеміки, що дуже важливо для сучасної молоді.

Бажаємо нашим учням натхнення, творчої наснаги у нових наукових відкриттях при підготовці до ІІІ науково-практичної конференції!

викладач української мови і літератури

Черемісінова Ю. Л.,

Чубун Л. О.

 

 

 

Поділитися через:

Коментуйте першим

Залиште свій коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*