Всеукраїнська учнівська науково-практична конференція

V Всеукраїнська учнівська науково-практична конференція

 «Освітня і друкарська діяльність Ставропігії»

Дружба між Державним навчальним закладом «Мелітопольський багатопрофільний центр професійно-технічної освіти» та Державним навчальним закладом «Ставропігійське вище професійне училище м. Львова» триває вже майже п’ять років.

Участь у спільних читаннях, конференціях та ювілейних заходах об’єднує два колективи педагогів та учнів,  дає нам можливість зблизити  Схід та Захід нашої країни та пізнати культури та традиції двох регіонів.

Отже, 19-21 грудня 2018 року в Державному навчальному закладі «Ставропігійське ВПУ м. Львова» відбулася V Всеукраїнська учнівська науково-практична конференція «Освітня і друкарська діяльність Ставропігії», присвячена 555-річчю з часу заснування Львівського Успенського братства.

У 1586 році Львівське ставропігійське Успенське братство заснувало друкарню, використавши за основу верстати Івана Федоровича, та школу, в якій навчали друкарської справи. Так розпочалася освітня і друкарська діяльність, яка продовжується й сьогодні.

Навчальний заклад зберігає і продовжує давню традицію своїх попередників, вшановує їх пам’ять та відкриває нові напрямки діяльності.

Метою конференції було дослідити історичний розвиток Успенського братства, створення першої братської школи у Львові, системи навчання та викладання у Львівській братській школі, поглибити знання про внесок видатних діячів Ставропігійського братства в світову культурну спадщину, зробити аналіз технологій друку та технічного устаткування братської друкарні та дослідити видавниче надбання Ставропігії.

Конференція розпочалася урочистим відкриттям і супроводжувалася літературно-музичною композицією. З привітанням виступили: методисти навчально-методичного центру ПТО, представники Департаменту освіти і науки та директор ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» – Бурак Ірина Валентинівна.

В Конференції брали участь учні та педагогічні працівники професійно-технічних закладів України з м. Львова, м. Дніпра м. Херсону та м. Мелітополя.

Навчальний заклад «Мелітопольський БЦПТО» представиляла учениця групи № 32 «Оператор комп’ютерного набору» Акімова Вікторія з доповіддю «Запорізька Січ та братські школи в Україні на початку XVI-XVIII століть». Куратор Вікторії – Джерелейко Людмила Володимирівна,  в.о. заступника директора з ВР, підтримувала та вболівала за дівчину, адже Віка трохи хвилювалася.

В своїй роботі Віка дослідила розвиток братських шкіл на Півдні України та їх вплив на становлення націоналізму, демократизму та патріотизму, їх сучасних послідовників шкіл «Джур».

Позитивні враження у гостей склалися від відвідування Львівської національної філармонії і перегляду мюзиклу-казки «Пригоди Святого Миколая».

Наприкінці були підведені підсумки та вручено сертифікати учасників.

Такі зустрічі у ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» стали доброю та яскравою традицією з 2014 року. Це великий крок до єднання всіх куточків України.

Методист

Дорохова Леся Миколаївна

Поділитися через:

Коментуйте першим

Залиште свій коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*